top of page
Petra%20Heeren-Hoff%20van%20Shinrin-yoku

Petra Hoff

De helende werking van de natuur

Het begon allemaal met een boek. Niet verrassend, want Petra is een enorme boekenwurm die het heerlijk vindt om helemaal op te gaan in een prachtig verhaal. Dit keer was het echter geen fantasyboek, waarin de heldin dramatische avonturen beleeft, donkere krachten omarmt en uiteindelijk de duisternis overwint. Nee, dit keer was het een boek over de Japanse kunst en wetenschap van het bosbaden: Shinrin-yoku.

 

Het boek was eigenlijk een cadeau voor een vriendin, maar bleek precies te zijn wat Petra zelf nodig had. Ze zat op dat moment namelijk thuis, had een depressie en kon juist even niet de magie van het leven zien. Dit boek was het eerste dat bij Petra weer nieuwsgierigheid opwekte naar nieuwe kennis. Hier wilde ze meer over weten en in de maanden die volgden verslond ze alles wat los en vast zat over deze Way of Life.

 

Shinrin-yoku, de helende kracht van de natuur, zou haar dat kunnen helpen? Een liefdevolle schop onder haar kont van haar broer zorgde er voor dat ze naast het lezen over, ook daadwerkelijk naar buiten ging om het te ervaren. En zo zette Petra haar eerste stappen op haar eigen shinrin-yoku avontuur.

 

Wat begon met even buiten in de tuin zitten, ging via een rondje in de wijk, naar uiteindelijk dagen en dagen in het bos zijn. Eindelijk kon ze weer diep ademhalen, rust vinden en beetje bij beetje gaan genieten.

 

Ze maakte verbinding met de natuur, maar nog belangrijker met zichzelf.

 

Japan

De drive om het land van deze fantastische levenswijze te bezoeken was heel groot en binnen een jaar werd Petra’s diepste wens werkelijkheid. Haar Nederlandse shinrin-yoku avontuur kreeg een vervolg in Japan! Daar ging ze de geheimen van shinrin-yoku bij de bron ontdekken, onderzoeken en ervaren.

 

Voordat ze vertrok zocht Petra contact met de Japanse experts op dit gebied, Yoshifumi Miyazaki en Qing Li. Ze wilde haar reis ultiem benutten en tijdens de reis werken aan een documentaire, foto’s maken voor een boek en de beste shinrin-yoku centra van Japan bezoeken. En met succes: Petra mocht de experts interviewen, was deelnemer aan verschillende shinrin-yoku tochten en gaf zelfs een lezing op het International Nature and Forest Medicine Symposium.

 

De mooie documentaire die ze er vervolgens over maakte was een fantastisch resultaat, maar de reis bracht haar nog zoveel meer. Ze vertrok om tijdens haar avontuur in Japan alles over de natuur te leren, maar ontdekte dat haar zoektocht eigenlijk over mensen ging. Dat mens en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Eén van de grootste geheimen van shinrin-yoku bleek eigenlijk heel simpel:

 

Wij zijn als mens niet slechts verbonden met de natuur, nee wij zijn natuur. En niet in contact staan met de natuur is dus simpelweg niet in contact staan met jezelf.

 

Wetenschappelijke avonturier

Voor Petra komt in de Shinrin-yoku Way of Life alles samen: haar passie voor de natuur, haar liefde voor mensen en haar drive voor avontuur. Want ja, als je Petra voor één ding wakker mag maken, is het wel voor avontuur. Naast avonturier, fantasy liefhebber en creatieve geest, is Petra ook een echte wetenschapper. Ze studeerde archeologie en werkte jarenlang als archeoloog bij de provincie. En ook die wetenschappelijke kant past perfect in haar nieuwe levenswijze.

 

“Shinrin-yoku of bostherapie, is dat niet heel zweverig?”, is een vraag die Petra vaak hoort als ze vertelt over haar passie. Niets is echter minder waar. Want hoewel Petra ook echt kan genieten van spiritualiteit, gaat haar innerlijke nerd helemaal stralen als ze praat over de wetenschappelijke onderbouwing van deze methode. De helende werking van shinrin-yoku is uitgebreid onderzocht en onderzoek laat keer op keer zien dat bostherapie positieve effecten heeft op de lichamelijke en mentale gezondheid.

 

Onderzoek toont onder meer aan dat de phytonciden, de stoffen die bomen afscheiden, je immuunsysteem versterken. Als extra bonus verlagen ze ook nog je cortisol niveau, en dus je mate van stress. Bovendien verlicht het allerlei heftige emoties, zoals angst of woede en ervaren mensen na het bosbaden ook daadwerkelijk meer energie.

 

Hier onderscheidt Petra zich ook duidelijk van haar collega’s in Nederland. Waar anderen meer een spirituele, Amerikaanse versie van shinrin-yoku beoefenen, hanteert Petra de nuchtere, wetenschappelijk onderbouwde en oorspronkelijk Japanse vorm van shinrin-yoku.

 

Shinrin-yoku: ga mee op avontuur

Er is een zacht briesje in de lucht, de bladeren knisperen onder je voeten en je hoort een orkest aan vogelgeluiden. Zo gehaast als je vandaag in de auto stapte, zo rustig sta je nu tegen een boom geleund. Op aanwijzen van Petra adem je nog een keer diep in en uit. De boom draagt je gewicht, je voeten wortelen in de aarde en je voelt de energie van de zon in je lijf. Dit had je even nodig: gewoon even alleen maar zijn.

 

Petra neemt je mee op shinrin-yoku avontuur door de bossen van Nederland. Ze laat je tijdens deze wandelingen ervaren wat de natuur voor je kan betekenen. Je gaat voelen wat het met je doet als je je verbindt met de natuur om je heen, als je je zintuigen open zet. Echt luistert, echt voelt, echt ruikt. Hoe deze verbinding met de natuur ruimte schept om weer in contact te komen met jezelf en met de mensen om je heen. Vertragen, ademen, beleven: zijn.

 

Na alle boeken en artikelen die ze heeft gelezen, haar reis door Japan, haar ervaring met het begeleiden van andere mensen in de Shinrin-yoku Way of Life, kan je Petra oprecht de shinrin-yoku expert van Nederland noemen. Dat betekent voor Petra overigens niet dat ze uitgeleerd is. Ze blijft ontdekken, nieuwe avonturen aangaan en geheimen onthullen. Het is tenslotte ook niet het eindpunt van de wandeling waar het om draait. Het is de reis, de ervaring en het ontdekken welk nieuw avontuur zich aandient achter die volgende boom, dat is waar het echt om gaat.

bottom of page