top of page

Drie manieren om rust te vinden in het bos

Bijgewerkt op: 17 sep. 2021

Adopt the pace of nature: her secret is patience.”

- Ralph Waldo Emerson -Bossen kunnen grote therapeutische voordelen hebben voor ons lichaam en onze geest. Door middel van een reeks gestructureerde spellen, meditaties en activiteiten kan je op zoek naar nieuwe antwoorden en inzichten die je kunnen helpen in je leven. Deze oefeningen krijg je tijdens een shinrin-yoku tocht door de bosgids aangeboden. In dit artikel vind je een drietal voorzetjes.


Vind de kalmte in jezelf

De drie kernwaarden van een helende boswandeling zijn stilte, langzaam gaan en focussen op onze zintuigen. Het gaat niet om lichaamsbeweging of het verzamelen van informatie. Het doel is om de stem in ons hoofd te kalmeren en onszelf te vullen met een gevoel van kalmte.


  • Zintuigen: focus op de zintuigen om je bewustzijn naar het huidige moment te brengen. Geef aandacht aan alle verschillende zintuigen. Het doel is om onze aandacht af te leiden van ongewenste gedachten. Het is makkelijk om te doen als we de natuur van dichterbij opmerken.

  • Langzaam: haast je niet. Het gaat over het vinden van ontzag, verwondering en inspiratie in de natuur. Ga in je eigen tempo. Vertraag om te observeren en verbinding te maken. Wanneer je meer tijd op één plaats doorbrengt, bouw je er een diepere relatie mee op.

  • Stilte: ga van denken naar voelen. Leer het bos in je te dragen. Zelfs als we niet in de natuur zijn, kan de vrede en sereniteit van de bossen een deel van ons zijn en de mensen om ons heen beïnvloeden.

Twee andere waarden die belangrijk zijn als je rust wil vinden in het bos, zijn ‘Veiligheid’ en ‘Delen’. Neem altijd passende maatregelen om je veiligheid in het bos te waarborgen. Let op de wandelkaart en ook op de verschillende bewoners van het bos (bv.dieren en insekten). Als je met een shinrin-yoku tocht meegaat, kan je dit loslaten: jouw bosgids zal de route en de veiligheid bewaken.

Wanneer je in een groep wandelt, is er altijd ruimte om te delen aan het einde van een activiteit of wanneer de wandeling is voltooid. De deelruimte is vrij van oordelen en ongewenst advies. Het versterkt de gezamenlijke ervaring van de natuurbeleving en de intensiteit ervan, ook als oefeningen verschillende gevoelens of resultaten hebben opgeroepen.

203 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page