top of page

Forest Therapy opleiding in Hamburg: Dag 1

Bijgewerkt op: 17 jun. 2022

Fragrances of oak and pine

Open up the heart and mind.

Remain still awhile and listen:

Everywhere is Nature's song

Sometimes as silent as a leaf falling;

Time is suspended.

-Tom W-

Lara, Claudia, Dieter (standing), Petra, Linus, Kiki (standing) in Hamburg Botanical Garden
INFTA Forest Therapy Training Group 2022 (Hamburg 2022 foto made by Susan)

Van 13-17 juni 2022 vindt de internationale opleiding van de International Nature and Forest Therapy Alliance (INFTA) plaats in Hamburg. Het programma is voor een week gevuld met theorie en praktijk. Vanuit Shinrin-yoku Nederland doet Petra Hoff mee aan de opleiding en zal daarna internationaal gecertificeerd zijn als INFTA Forest Therapy-guide.


Maandag 13 juni is de kennismaking met de deelnemers en worden de theoretische uitgangspunten van Forest Therapy uitgelegd. Een paar nieuwe dingen geleerd:


- de Russische onderzoeker dr. Boris P. Tokin heeft in 1928 phytonciden ontdekt bij zijn onderzoek naar de terpenen die bomen afscheiden. Een phytoncide is een biologisch actieve substantie van plantaardige origine die de groei en ontwikkeling stopt of voorkomt van bacteriën, zwammen en protozoa (eencellige organismen). Phytonciden spelen volgens dit onderzoek een belangrijke rol in het immuunsysteem van planten en de interrelationele verbindingen van organismen in het ecosysteem. 1)

Dit onderzoek is later in de jaren '80 gebruikt door Yoshifumi Miyazaki en Qing Li bij hun startonderzoek naar shinrin-yoku en de positieve invloeden van phytonciden op het menselijk immuunsysteem.


- naast de gebruikelijke zintuigen (zicht, gehoor, reuk, tast en smaak) worden er in Forest Therapy nog twee zintuigen gebruikt: proprioceptie oftewel lichaamsbewustzijn en het vestibulair systeem oftewel je evenwichtssysteem. Een paar leuke oefeningen bij geleerd, dus leuk om uit te proberen binnenkort!


- de terpenen limoneen en geraniol helpen bij het voorkomen van het oplopen van Covid-19. Het geneest niet, maar voorkomt dat het virus zich kan hechten aan een lichaamseigen vervoermiddel, en wordt dus al in de neus afgeweerd.

Ik zal morgen nog eens navraag doen naar artikelen hierover. Interessant om te delen hier!


- een Forest Therapy tocht bestaat uit acht onderdelen: 1 - meet & greet, 2 - tuning the senses, 3 - quiet aware walk, 4 - meet atree, 5 - sensory activities, 6 - creative activities, 7 - sit spot, 8 - tea ceremony + sharing circle. Fijn om te merken dat het zo goed overeenkomt met wat Shinrin-yoku Nederland reeds doet. Mooi om te voldoen aan de internationale standaard.


In de middag heeft de groep een wandeling gemaakt in de Botanische Tuin van Hamburg, met de gidsen Kiki en Lara. De diversiteit in de botanische tuinen was overweldigend, maar prachtig. Van Linas, die van origine bosbouw heeft gestudeerd, leerden we een aantal bijzonderheden over bomen. Een boom had allemaal bubbels op de bast, en als je die indrukte kwam het hars eruit gestroomd. Dat rook echt heerlijk!


Genoten van de prachtige planten, bloemen en komorebi (zon die door het blad heen schijnt).

Geniet mee in de korte video hieronder van de geslaagde eerste dag!
1) Tokin, B.P., Fitonsidy, 2nd ed. Moscow, 1951.

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page