top of page

Natuurtherapie goed voor mens en portemonnee

Bijgewerkt op: 14 jun. 2022

The impact can feel immediate. Anecdotally, walking outside and into sunshine feels reinvigorating.

- Bianca Hillier -

Vertaling van het artikel: Scientists say nature therapies don’t just feel good — they save trillions in health costs – door Bianca Hillier


De impact kan onmiddellijk gevoeld worden: je herleeft als je naar buiten loopt en de zon in gaat.

De wetenschap heeft al lang bewezen dat dit waar is: onderzoek[1] toont aan dat tijd die buitenshuis doorgebracht kan worden, helpt om stress te verminderen, cognitie te verbeteren en de slaapkwaliteit te verbeteren. Nu heeft een nieuwe studie[2] een dollarwaarde gegeven aan de verbetering van het welzijn als gevolg van (nationale) parkbezoeken.

Onderzoekers van de Griffith University in Australië suggereren dat nationale parken en beschermde gebieden wereldwijd ongeveer $ 6 biljoen besparen aan kosten voor geestelijke gezondheidszorg. Hoofdonderzoeksauteur Ralf Buckley zei dat hoewel dat een "conservatieve" schatting is, het nog steeds "10 keer groter is dan de wereldwijde waarde van parktoerisme en 100 keer groter dan de wereldwijde waarde van de budgetten van parkagentschappen."

Onderzoekers onderzochten een populatie-representatieve steekproef van bijna 20.000 individuen in de Australische staten Queensland en Victoria. Deelnemers aan de studie beschreven hun eigen mentale gezondheid en rapporteerden hoe vaak ze parken bezoeken, zowel recent als gedurende hun hele leven. Buckley legde uit dat zijn team vervolgens een statistische regressietechniek gebruikte om vast te stellen welk deel van hun welzijn het gevolg was van parkbezoeken.

De onderzoekers ontdekten dat 2,5 tot 3% van iemands mentale gezondheid is gebaseerd op hoe vaak ze parken bezoeken. Hoewel het percentage laag lijkt, is het volgens het onderzoek ongeveer hetzelfde als het effect van extra inkomen op iemands geestelijke gezondheid.

Globale schattingen

Onderzoekers berekenden wat zij definiëren als de "waarde voor gezondheidsdiensten" voor de nationale parken van Australië ongeveer 100 miljard USD, voordat ze het cijfer extrapoleren naar een wereldwijde schaal. Hun bevindingen suggereren dat nationale parken ongeveer 6 miljard dollar bijdragen aan de wereldeconomie, hoewel het cijfer ergens tussen de 5 en 31 biljoen dollar per jaar ligt. Het grote bereik weerspiegelt de voorzichtigheid van de onderzoekers in wat de cijfers precies betekenen.

“Je kunt opschalen op basis van mentale gezondheid factoren; voor kwaliteit aangepaste levensjaren; bevolking. Je kunt opschalen naar BBP[3]. Je kunt het aantal parkbezoeken opschalen," zei Buckley. "We weten niet welke de beste schaalfactor zal blijken te zijn. Afhankelijk van welke van deze factoren we gebruiken, krijgen we een ander aantal. En daarom hebben we dat grote assortiment."

Idealiter, zei Buckley, zouden hij en zijn team identieke studies hebben in landen over de hele wereld en de cijfers bij elkaar optellen.


Slechts 20 minuten

De studie draagt ​​bij aan een groeiend aantal onderzoeken dat de economische voordelen van buiten zijn kwantificeert. In een studie uit 2016 in Engeland werd gekeken naar 'groene lichaamsbeweging', die activiteiten omvat die buiten worden gedaan, zoals hond uitlaten, hardlopen, paardrijden en mountainbiken. Onderzoekers schatten dat deze groene activiteiten ongeveer 2,7 miljard dollar per jaar kunnen besparen.

Maar elk weekend een wandeltocht maken is niet nodig om deze beloningen te behalen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een verblijf van slechts 20 minuten in een park - zelfs als je op een bankje zit en niet traint - voldoende is om iemands geestelijke gezondheid te verbeteren.

Studies tonen aan dat buiten zijn ook goed is voor je fysieke gezondheid. Onderzoek gepubliceerd in 2016 suggereert dat bijna 10% van de mensen met hoge bloeddruk hun niveaus zou kunnen reguleren door elke week minstens 30 minuten naar buiten te gaan.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat de natuur een psychologisch effect heeft op het welzijn van de mens. Onderzoekers van de Chiba Universiteit in Japan wezen erop dat van de 7 miljoen jaar menselijke evolutie "minder dan 0,01% van de geschiedenis van onze soort is doorgebracht in een moderne omgeving."

"De kloof tussen de natuurlijke omgeving, waarvoor onze fysiologische functies zijn aangepast, en de sterk verstedelijkte en kunstmatige omgeving waarin we leven, is een bijdragende oorzaak van de stresstoestand bij moderne mensen," aldus de Chiba University-studie uit 2016. In de toekomst hebben de onderzoekers aangegeven dat er lange termijngegevens over dagen, weken en maanden nodig zijn om de impact van de natuur op de fysiologie van de mens te verduidelijken.

“Gezien het belang van kwaliteit van leven in onze moderne stressvolle samenleving, zal het belang van natuurtherapie verder toenemen. De therapeutische effecten van natuurlijke stimulatie suggereren een eenvoudige, toegankelijke en kosteneffectieve methode om de kwaliteit van leven en gezondheid van moderne mensen te verbeteren,” vervolgde de studie.

Sommige landen weten al lang van de genezende effecten van de natuur. Een van de langst bestaande natuurtherapieën in het transcontinentale Japan en China is shinrin-yoku of bostherapie. Miyazaki Yoshifumi van de Chiba University wordt algemeen beschouwd als de vader van shinrin-yoku.

Professor Emerita Margaret Hansen van de Universiteit van San Francisco, is een zelfbenoemde 'natuurliefhebber' die in 2015 hoorde over shinrin-yoku. Shinrin-yoku is een oude Japanse praktijk die opdook in de jaren tachtig, toen de Japanse regering reageerde op de zeer gespannen staat van zijn burgers. De regering begon met de ontwikkeling van bosbadgebieden in heel Japan, met de nadruk op inspanningen in stedelijke gebieden waar groen zeldzamer is.

In 2017 publiceerde Hansen een recensie van 63 wetenschappelijke artikelen - voornamelijk uit Japan, Korea en China - die de baden in het bos en de impact van natuurtherapie bestudeerden. Haar missie was om gezondheidswerkers in de Verenigde Staten voor te lichten over de therapie, zodat ze konden overwegen om deze in de praktijk te gebruiken.

In 2018 reisde Hansen naar de Chiba University in Japan om Yoshifumi te ontmoeten. Daar bewandelde ze het allereerste pad voor bostherapie dat door de regering was ontwikkeld. Maar, zei Hansen, bij bostherapie gaat het niet alleen om actief zijn; het gaat over "heel langzaam bewegen door een bos".

"De Japanse praktijk gebruikt al je vijf zintuigen. Zelfs je oren omhullen om meer natuurgeluid te krijgen. Of doe wat oefeningen om je perifere zicht te verbeteren als je in de natuur bent," zei Hansen. "Ruiken - neem wat bladeren of dennenappels, kneus ze en breng ze naar je neus."

Buckley zei dat op de natuur gebaseerde therapieën vaker moeten worden ontworpen, verzekerd en voorgeschreven. Steeds meer verzekeraars en voorschrijvers sluiten zich aan bij de trend.

Beschermen en onderhouden van Amerikaanse nationale parken

Zowel Buckley als Hansen zeiden dat het grotendeels de verantwoordelijkheid van de regering is om budgetten te bemachtigen voor parkagentschappen en om natuurlijke gronden te beschermen, die vaak te lijden hebben onder budgettaire beperkingen.

Chelsea Sullivan, public affairs-specialist bij de National Park Service (NPS), zei in een gemailde verklaring aan The World dat de "verbeteringen aan bezoekersfaciliteiten, campings, paden en achterliggende infrastructuur essentieel zijn voor het bieden van een ervaring van wereldklasse aan onze meer dan 300 miljoen jaarlijkse bezoekers. Het aanpakken van de $ 11,9 miljard aan achterstallig onderhoud in onze nationale parken is van cruciaal belang voor onze kernmissie en blijft een topprioriteit.”

Sullivan voegde eraan toe dat NPS de link onderschrijft die de onderzoekers identificeerden tussen "plezierige recreatie-ervaringen" en "gezonde landschappen", door middel van programma's zoals het Healthy Parks/Healthy People-initiatief, en merkte op dat deze in evenwicht moesten worden gebracht met "behoeften aan behoud en instandhouding".

Hansen is nu gestopt met lesgeven en volgt een opleiding tot gids voor bostherapie via de Association of Nature and Forest Therapy. Ze blijft echter het baden in het bos onderzoeken en analyseert momenteel de band tussen de natuur en de spiritualiteit van een persoon. Terwijl onderzoekers het verband tussen natuur en welzijn blijven testen, zei Hansen dat de verbinding eenvoudig is en 'logisch'.

"Ik kan geen genoeg krijgen van de natuur", zei ze. "Ik ga niet stoppen."



[1] https://advances.sciencemag.org/content/5/7/eaax0903 Een groeiend aantal empirische bewijzen onthult de waarde van natuurbeleving voor de geestelijke gezondheid. Met een snelle verstedelijking en een afname van het menselijk contact met de natuur wereldwijd, moeten cruciale beslissingen worden genomen over hoe de mogelijkheden voor natuurbeleving kunnen worden behouden en vergroot. Dit artikel geeft eerst consensuspunten in de natuurlijke, sociale en gezondheidswetenschappen over de effecten van natuurbeleving op cognitief functioneren, emotioneel welzijn en andere dimensies van mentale gezondheid. Vervolgens laat het zien hoe ecosysteem-service-belastingen kunnen worden uitgebreid waardoor geestelijke gezondheid er ook in wordt meegenomen, en bieden we hiervoor een heuristisch*, conceptueel model.

*Heuristiek is de wetenschap, de leer of de kunst van het vinden. Zij legt zich erop toe om methodisch en systematisch op uitvindingen en ontdekkingen te komen. [2] https://www.nature.com/articles/s41467-019-12631-6 Dit onderzoek evalueert methoden om de economische waarde van beschermde gebieden te berekenen die zijn afgeleid van de verbeterde mentale gezondheid van bezoekers. Een conservatieve wereldwijde schatting op basis van voor kwaliteit gecorrigeerde levensjaren, een standaardmaatstaf in de gezondheidseconomie, is US $ 6 biljoen per jaar. Dit is een orde van grootte die groter is dan de wereldwijde waarde van het toerisme in beschermde gebieden, en twee tot drie orden groter dan de globale begrotingen van de agentschappen voor het beheer van beschermde gebieden. Toekomstig onderzoek moet deze schatting verfijnen met behulp van nauwkeurigere methoden; de interacties tussen gezondheids- en instandhoudingsbeleid en begrotingen op nationale schaal overwegen; en onderzoeken of en welke verbanden er zijn tussen persoonlijkheden en ervaringen in beschermde gebieden op individuele schaal.

[3] Bruto Binnenlands Product. Het bruto binnenlands product is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten gedurende een bepaalde periode. Meestal wordt met dit begrip het bruto binnenlands product tegen marktprijzen bedoeld.

256 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page