Natuurtherapie goed voor mens en portemonnee

Bijgewerkt op: 17 sep 2021

The impact can feel immediate. Anecdotally, walking outside and into sunshine feels reinvigorating.

- Bianca Hillier -

Vertaling van het artikel: Scientists say nature therapies don’t just feel good — they save trillions in health costs – door Bianca Hillier


De impact kan onmiddellijk gevoeld worden: je herleeft als je naar buiten loopt en de zon in gaat.

De wetenschap heeft al lang bewezen dat dit waar is: onderzoek[1] toont aan dat tijd die buitenshuis doorgebracht kan worden, helpt om stress te verminderen, cognitie te verbeteren en de slaapkwaliteit te verbeteren. Nu heeft een nieuwe studie[2] een dollarwaarde gegeven aan de verbetering van het welzijn als gevolg van (nationale) parkbezoeken.

Onderzoekers van de Griffith University in Australië suggereren dat nationale parken en beschermde gebieden wereldwijd ongeveer $ 6 biljoen besparen aan kosten voor geestelijke gezondheidszorg. Hoofdonderzoeksauteur Ralf Buckley zei dat hoewel dat een "conservatieve" schatting is, het nog steeds "10 keer groter is dan de wereldwijde waarde van parktoerisme en 100 keer groter dan de wereldwijde waarde van de budgetten van parkagentschappen."

Onderzoekers onderzochten een populatie-representatieve steekproef van bijna 20.000 individuen in de Australische staten Queensland en Victoria. Deelnemers aan de studie beschreven hun eigen mentale gezondheid en rapporteerden hoe vaak ze parken bezoeken, zowel recent als gedurende hun hele leven. Buckley legde uit dat zijn team vervolgens een statistische regressietechniek gebruikte om vast te stellen welk deel van hun welzijn het gevolg was van parkbezoeken.

De onderzoekers ontdekten dat 2,5 tot 3% van iemands mentale gezondheid is gebaseerd op hoe vaak ze parken bezoeken. Hoewel het percentage laag lijkt, is het volgens het onderzoek ongeveer hetzelfde als het effect van extra inkomen op iemands geestelijke gezondheid.

Globale schattingen

Onderzoekers berekenden wat zij definiëren als de "waarde voor gezondheidsdiensten" voor de nationale parken van Australië ongeveer 100 mil