top of page

Forest Therapy opleiding in Hamburg: Dag 2

The real voyage of discovery consists not of seeking new lands but in seeing with new eyes.

- Proust -

De boom staat en biedt stevigheid. Leunen voelt best fijn en ontspannend.
Dieter leunt tegen een boom (Hamburg 2022, Foto PH)

Tweede dag van de opleiding Forest Therapy bestond uit theorie in de ochtend, een trailverkenning na de lunch, en een shinrin-yoku tocht door Lara en Kiki in de middag.


Het was een ochtend vol theorie over de indeling van de Forest Therapy sessie, het gebruiken van verbindende taal, en het afsluiten van de tocht met een verrassende, op Japanse traditie gebaseerde theeceremonie. Leuk om voorbeelden met elkaar te delen over welke oefeningen in welk deel van de tocht zouden passen. Ook kort even phenologie aangestipt, de levenscyclus van planten. Dit kan je gebruiken bij het plannen van de tochten; weten wanneer wat bloeit of groeit is handig als je een bepaalde plant aan je tocht wil toevoegen. In Litouwen, zo leerden we van Linas, heet de maand juni in het Litouws 'berkentwijgmaand', omdat dit traditioneel de maand is dat jonge loten werden afgesneden en gebruikt in de sauna.


In de middag naar het bos van Klövensteen waar we de trail gingen verkennen en al gelijk de ruime aanwezigheid van muggen mochten ervaren. Bijzondere plek met een divers bos, een waterloopje en spannende paadjes. Leuk om daar een uitgebreide shirin-yokutocht van Lara te ontvangen. Kiki deed de (mijn vanaf heden favoriete) oefening 'Sniffari'. Een safari, maar dan overal aan snuffelend. Echt een leuke, totaal andere manier om het bos te ontdekken.

De 'sit-spot' oefening was ook heel fijn om te doen: zonder ook maar iets te hoeven ergen in het bos gaan zitten, en jezelf toestemming geven om daar alleen maar te zitten en je onder te dompelen in je connectie met het bos.


De boom staat en biedt stevigheid. Leunen voelt best fijn en ontspannend.
Claudia, Petra, Linas en Kiki in Klövensteen Wald (Hamburg 2022, foto door Susan)

Na een heerlijke theeceremonie in het bos gingen we weer richting hotel. Tijd voor reflectie en verwerking van het geleerde.Theeceremonie bij het water, mooie afsluiting (Hamburg 2022, foto PH)

Naschrift: Ik heb navraag gedaan over de Limoneen en Geranium terpenen die behulpzaam zouden zijn bij het voorkomen van Covid-19, en heb het onderzoeksartikel van Prof.Dr.David Wang opgesnord met behulp van Dieter Kotte.


Hieronder de pdf met het (engelstalige) artikel, en de Nederlandse vertaling van de samenvatting op de website van de INFTA:


Het laatste onderzoek van INFTA's lid van de adviesraad, prof. dr. David Wang, en collega's van de National Chung Hsing University in samenwerking met Bio-Jourdeness International Groups Co. Ltd. en het Agricultural Biotechnology Research Center, Academia Sinica, in Taiwan, identificeerde zeer interessante en veelbelovende antivirale eigenschappen van specifieke phytonciden in essentiële oliën. De onderzoekers ontdekten dat de actieve verbindingen in essentiële oliën van geranium en citroen in staat zijn om angiotensine-converterend enzym 2 (ACE2), een SARS-CoV-2 spike-receptorbindend eiwit, in epitheelcellen te downreguleren.1) Zoals u weet, is SARS-CoV-2 het virus dat verantwoordelijk is voor de huidige COVID-19-epidemie.


Hoewel dit niet betekent dat het inhaleren van geranium of citroenolie zal werken als een vaccin tegen een COVID-19-infectie, toont de belangrijke bevinding het immense biochemische potentieel aan dat inherent is aan natuurlijke stoffen. De bevindingen suggereren dat geselecteerde phytonciden en vluchtige organische stoffen (VOS) inderdaad kunnen bijdragen aan het versterken van het menselijke immuunsysteem op manieren die voorheen niet voor mogelijk werden gehouden. Dergelijke belangrijke bevindingen zouden ongetwijfeld moeten worden vertaald in verder onderzoek naar de medische eigenschappen van Forest Therapy. INFTA feliciteert David en zijn team met deze innovatieve doorbraak in de biochemie/biofysiologie!


Grafische samenvatting van Senthil Kumar, K.J.; Gokila Vani, M.; Wang, C.-S.; Chen, C.-C.; Chen, Y.-C.; Lu, L.-P.; Huang, C.-H.; Lai, C.-S.; Wang, S.-Y. Geranium and Lemon Essential Oils and Their Active Compounds Downregulate Angiotensin-Converting Enzyme 2 (ACE2), a SARS-CoV-2 Spike Receptor-Binding Domain, in Epithelial Cells. Plants 2020, 9, 770.


Artikel prof.dr. David Wang
.pdf
Download PDF • 1.90MB

1) downregulatie is vermindering van de activiteit, gevoeligheid of het aantal van deze receptoren


52 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Stijn de Witt
Stijn de Witt
Jun 15, 2022

Mooie post! Erg leuk dat je dit zo als dagboek bijhoudt zodat wij mee mogen lezen. Ga zo door!

Like
bottom of page