top of page

Natuur bij je thuis versterkt je mentale en fysieke gezondheid

Bijgewerkt op: 17 sep. 2021

Dose of nature at home could help mental health, well-being during COVID-19 (oorspronkelijk Engelstalig artikel door: Michelle Ma)

Aangezien bijna iedereen zich beperkt tot hun huizen en appartementen onder de COVID-19-beperkingen, missen veel mensen hun gebruikelijke 'natuurontsnappingen': die wandeling naar een rustig meer, een mountainbikeroute door het bos of een favoriete camping aan een rivier om te ontspannen en op te laden.

Zoals studies hebben aangetoond - en persoonlijke ervaringen kunnen aantonen - helpt tijd doorbrengen in de natuur angst te verminderen, de geestelijke gezondheid en het welzijn te verbeteren en de fysieke gezondheid te versterken.

Natuur dicht bij huis of binnenshuis

Omdat nu zoveel mensen thuis blijven, delen onderzoekers van de Universiteit van Washington dat studies ook aantonen dat er veel winst te behalen is met de natuur dicht bij huis. Of het nu op een erf is, met buurtwandelingen of zelfs binnenshuis.

"Studies hebben aangetoond dat zelfs het kleinste stukje natuur - een enkele boom, een klein stukje bloemen, een kamerplant - gezondheidsvoordelen kan opleveren", zegt Kathleen Wolf, een sociale wetenschapper aan de School of Environmental and Forest Sciences van Universiteit Washington. 'Kijk goed in je buurt, en het stukje natuur dat je tot nu toe als vanzelfsprekend hebt beschouwd, geef het jouw aandacht en het kan je helpen je beter te voelen.'


Duizenden studies hebben de positieve invloed van de natuur op gezondheid en welzijn aangetoond, zelfs in stedelijke gebieden en voor mensen die in meer besloten gebieden wonen. Een studie toonde aan dat een 'dosis' natuur van 20 minuten in steden de stressniveaus verminderde. Een ander toonde aan dat meer uitzicht op bomen de symptomen van depressie bij bewoners van verpleeghuizen hielp verminderen. Uit een onderzoek in Zweden bleek dat toegang tot een tuin de stress van deelnemers aanzienlijk verminderde. Toegang tot tuinen of uitzicht op de natuur kan ook de kracht en frequentie van hunkeren naar voedsel verminderen.

Mensen die achtertuinen of balkons hebben, kunnen deze voordelen thuis repliceren door een tuin of potplanten te verzorgen, in het gras onder een boom te zitten, op blote voeten te lopen, te luisteren naar vogels die zingen of zelfs een enkele bloem of blad te bestuderen en elke bocht en functie in de plant te overdenken .

Virtuele natuur

Voor mensen die niet naar buiten kunnen, hebben onderzoeken aangetoond dat uit het raam kijken of naar natuurfoto's of -video's kijken - inclusief virtuele rondleidingen - ook effectief is bij het bevorderen van een positieve geestelijke gezondheid.


Een belangrijk aspect om toegang te krijgen tot deze voordelen is om aandacht en aandacht te besteden aan de activiteit, iets wat we normaal niet doen als we uit het raam kijken, door foto's scrollen of over straat lopen.


"Het is belangrijk om aandachtig te zijn, betrokken te zijn bij de activiteit en na te denken over je observaties terwijl je naar deze materialen of elementen van de natuur kijkt", legde Wolf uit. “Dat betekent niet alleen op je computer scrollen, maar met meer intentie naar foto's of videostreams kijken. Het is in wezen natuurgerichte meditatie."


Om te helpen bij deze gerichte focus, raadt Wolf aan om de natuur die je elke dag ziet te loggen (een dagelijkse aantekening van te maken) of te schetsen, of een online discussiegroep te vormen met vrienden of familie om natuurervaringen te delen. Het kan ook helpen om terug te denken aan een specifieke plek of ervaring in de natuur waar je je kalm, ontspannen en verjongd voelde. Probeer die herinneringen op te roepen en deel ze als verhalen met anderen.

Het relationele, sociale aspect van dit proces is ook buitengewoon belangrijk, zegt Wolf.

"Hoewel we fysiek afstand nemen, is het erg belangrijk voor onze gezondheid om onze sociale connecties te behouden. Er zijn aanwijzingen dat mensen die eenzaam zijn of sociaal geïsoleerd zijn, vatbaar kunnen zijn voor een slechtere gezondheid ”, legt Wolf uit. 'De natuur kan een middel zijn om buiten de veilige afstand van anderen te blijven of door verhalen met elkaar te delen, om sociaal verbonden te blijven.'


Ervaringen met de natuur kunnen het natuurlijke piekerproces van de geest vertragen, waarbij we ons zorgen maken over het verleden en ons zorgen maken over de toekomst op potentieel destructieve manieren, legt psycholoog Peter Kahn uit, een UW-professor psychologie en milieu- en boswetenschappen.

'In deze tijd denk ik dat onze gedachten een beetje uit de hand kunnen lopen. Een deel van het effect van de natuur is dat het negatief geconditioneerde mentale patronen kan verzachten’, legt Kahn uit. 'Als je de natuur kunt vinden, ermee bezig kunt zijn en je hartslag omlaag kunt brengen, dan begint je geest tot rust te komen. Als je geest niet piekert, kan hij zich dan openen voor een grotere wereld, waar er grote schoonheid en genezing is."


Voor degenen die in staat zijn om naar buiten te gaan en te bewegen - terwijl ze de aanbevolen minimale afstand van anderhalve meter tussen mensen houden - zal fysieke activiteit een belangrijke rol blijven spelen bij het behoud van de gezondheid, vooral bij het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals diabetes, kanker en hartziekte, zei Dr. Pooja Tandon, een kinderarts in het Seattle Children's Hospital en universitair hoofddocent kindergeneeskunde aan de UW School of Medicine.


"Fysieke afstand is essentieel en van cruciaal belang, en we moeten de aanbevelingen op het gebied van de volksgezondheid volgen en onze rol spelen bij het ondersteunen van het vermogen van onze gemeenschap om te zorgen voor iedereen die ziek is of zou kunnen worden," zei Tandon tijdens een recent UW-webinar over de natuur en gezondheid. "Dat gezegd hebbende, denk ik dat buiten zijn en actief zijn een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van onze gezondheid en het voorkomen van ziekten wanneer we hieruit voortkomen."


Tandon moedigt gezonde kinderen die sociale afstand kunnen aanhouden aan om elke dag buiten ongeveer 60 minuten aan lichaamsbeweging te doen en voor volwassenen raadt ze 30 minuten per dag aan.


Oorspronkelijke Engelstalige artikel:

Aanvullende informatie en links:

https://www.shinrin-yokunederland.nl/challenge (Challenge: Elke dag een dosis natuur! van Shinrin-yoku Nederland. Hiermee kan je in drie weken je immuunsysteem op speelse manier versterken)

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00722/full (Engelstalig artikel Universiteit van Michigan: Urban Nature Experiences Reduce Stress in the Context of Daily Life Based on Salivary Biomarkers)

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1618866718306678 (Engelstalig artikel Universiteit van Illinois i.s.m. Universiteit van Washington: Tree cover shows an inverse relationship with depressive symptoms in elderly residents living in U.S. nursing homes)

https://www.researchgate.net/publication/251508830_A_Garden_at_Your_Doorstep_May_Reduce_Stress_-_Private_Gardens_as_Restorative_Environments_in_the_City (Engelstalig artikel Universiteit van Kopenhagen: A Garden at Your Doorstep May Reduce Stress - Private Gardens as Restorative Environments in the City)

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1353829218308451?via%3Dihub (ngelstalig artikel Universiteit van Plymouth i.s.m. Universiteit van Exeter: Natural environments and craving: The mediating role of negative affect)

https://natureandhealth.uw.edu/ (Studieprogramma van de Universiteit van Washington om de verbinding tussen natuur en gezondheid beter te begrijpen en onderzoeken)

Virtuele bezoeken aan de natuur:

Google Earth Specials:

Musea met virtuele rondleidingen (gewoon omdat het leuk is):

126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page