top of page

Natuur in plaats van een ziekenhuisbed

Bijgewerkt op: 20 jan. 2020

Everybody needs beauty as well as bread, places to play in and pray in, where Nature may heal and cheer and give strength to body and soul alike.” -John Muir-


Natuur heeft een helende werking. Een blokje om door het park, een bezoek aan het strand of een wandeling door het bos zorgt al binnen enkele minuten voor meer rust in lichaam en geest. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook als je herstelt van een operatie of ziek bent kan de buitenlucht wonderen doen. Hoe zou het zijn als de kracht van de natuur actief wordt ingezet in de gezondheidszorg? In Noorwegen zijn ze hier volop mee aan het experimenteren en kun patiënten hun ziekenhuisbed verruilen voor een knus huisje in het bos. (bron: Holistik.nl)

Het Friluftssykehuset biedt een rustige plek, waar bezoekers de therapeutische eigenschappen van de natuur kunnen ervaren. Er is plek voor het hele gezin van de patient.

"De natuur zorgt voor spontane vreugde en helpt patiënten te ontspannen. Als ze in een natuurlijke omgeving zijn, krijgen ze een hernieuwde rust die ze mee kunnen nemen naar het ziekenhuis. In deze zin helpt de Outdoor Care Retreat patiënten te motiveren om door de behandeling te komen. Dit draagt bij aan een beter ziektemanagement ", zegt kinderpsycholoog Maren Østvold Lindheim van het Universitair Ziekenhuis Oslo, een van de initiatiefnemers van het project.


Het huisje bestaat uit een hoofdruimte, een kleinere ruimte voor gesprekken en behandelingen en een badkamer. Het interieur is volledig bekleed met eikenhout en weerspiegelt de natuurlijke materialen van de bossen buiten. In de ruimte kunnen kleurrijke, voorgevormde kussens vrij worden verplaatst, waardoor kinderen hutten kunnen bouwen of gaan liggen om naar de takken en bladeren te kijken door het ronde raam van het plafond van de hoofdruimte. De grote glazen ramen van de cabine kunnen volledig worden geopend en nodigen de natuur uit in de ruimte. Op deze manier kunnen bezoekers in het bos kijken, de vochtige bosbodem ruiken en luisteren naar het geluid van druppelend water, terwijl ze zich nog steeds in het huisje bevinden.

Het is een plaats van gedempte magie, een buitengewone plaats die een ruimhartige en broodnodige ademruimte biedt voor bezoekers van alle leeftijden.


In Nederland zijn er ook ziekenhuizen die bezig zijn met een 'Healing environment'. AlTerra, het onderzoeksbureau van Wageningen Universiteit schreef er een rapport over.


Foto's zijn afkomstig van de website van Snøhetta, het architectenbureau dat de friluftssykehuset heeft ontworpen.

Lees meer over het project:

Lees het rapport van AlTerra (Wageningen Universiteit) over Healing environments:

Lees het artikel dat hierover verscheen:

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page