top of page
Foto van schrijverPetra Hoff

Tijd doorbrengen in de natuur bevordert de gezondheid

Bijgewerkt op: 17 sep. 2021

If the sight of the blue skies fills you with joy, if a blade of grass springing up in the fields has power to move you, if the simple things of nature have a message that you understand, rejoice, for your soul is alive.

- Eleonora Duse -



Een Britse studie uit 2019 heeft uitgewezen dat twee uur per week genieten van de natuur - of het nu bos, park of strand is - een positieve boost geeft aan gezondheid en welzijn, zowel mentaal als fysiek.


De studie, die 13 juni 2019 in het tijdschrift Scientific Reports is gepubliceerd, is gebaseerd op interviews met ongeveer 20.000 mensen in Engeland over hun contact met de natuurlijke wereld in de voorgaande week.

Het bleek dat van de mensen die de afgelopen zeven dagen weinig of geen tijd in parken, stranden of bossen hadden doorgebracht, bijna de helft een lage tevredenheid over het leven meldde en één op de vier gaf aan dat ze een slechte gezondheid hadden.

Van de mensen die minstens twee uur in de natuur hadden doorgebracht, zei slechts een derde dat ze zich ontevreden voelden, terwijl slechts één op de zeven een slechte gezondheid meldde.


'Wat ons het meest verbaasde, was hoe consistent dit was voor bijna alle groepen waar we naar keken: jong en oud, mannen, vrouwen, stads- en plattelandsbewoners, mensen in achterstandswijken versus rijke buurten, maar misschien wel het belangrijkst onder mensen met langdurige ziekten of handicaps ', zegt Mathew White van de University of Exeter Medical School, die de studie leidde.

"We waren bang dat ons effect alleen maar betekende dat gezondere mensen de natuur bezochten, maar deze bevinding suggereerde dat zelfs mensen met bekende ziekten die erin slaagden twee uur per week de natuur in te gaan, zich beter voelden."

White voegt eraan toe dat verder onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen, waarbij studies de deelnemers gedurende een langere periode volgen.


Het maakte niet uit of mensen hun twee uur in de natuur in een enkele keer inzetten of verspreid over meerdere sessies in de week. De positieve impact blijft gelijk na het optimum van twee uur: er waren geen verhoogde voordelen voor mensen van wie de tijd in de natuur veel langer was dan twee uur.

In de studie werd ook alleen de tijd gemeten die in openbare landschappen werd doorgebracht, in plaats van in de eigen tuin te zitten.


Natuurlijk zijn mensen meer geneigd om fysiek actief te zijn wanneer ze in de buitenlucht zijn.

"Een verklaring voor onze bevindingen zou kunnen zijn dat tijd doorgebracht in de natuur een prikkeling is voor fysieke activiteit, en is dit de reden achter de positieve resultaten, en niet zozeer het natuurcontact", zegt het rapport. Het onderzoek verwijst ook naar de Japanse praktijk van shinrin-yoku, of baden in het bos, wat suggereert dat "verschillende psychofysiologische voordelen kunnen worden behaald door alleen passief te zitten in een natuurlijke omgeving ipv. een stedelijke".


Mark Holder, universitair hoofddocent psychologie aan de Universiteit van British Columbia, bestudeert de wetenschap van geluk. Hij vertelt: "Bewuste natuurervaringen lijken het welzijn te vergroten en de omvang van het effect is groot."


June Gruber, een assistent-professor aan de afdeling pyschologie en neurowetenschappen van de University of Colorado Boulder, merkt op: "Dit is een elegante studie die is uitgevoerd met een indrukwekkend grote steekproefomvang en die enkele van de eerste wetenschappelijke aanwijzingen geeft over onze diepgewortelde menselijke banden met de natuur. Dit werk suggereert dat de natuur niet zomaar een luxe is - of iets om één keer per jaar op vakantie te doen - maar een essentieel onderdeel is van ons vermogen om als mens dagelijks te gedijen. Ik kijk ernaar uit om meer werk te zien over de mysteries hoe en waarom blootstelling aan de natuur bijdraagt ​​aan het welzijn van mensen, en hoop dat het ons herinnert aan de noodzaak om onze broodnodige natuurlijke omgeving om ons heen te behouden en te verzorgen."

Haar collega Amanda L. Mahaffey is het daarmee eens. "De relatie tussen natuur en welzijn is robuust en veelzijdig. Uit een enorme hoeveelheid onderzoek blijkt dat vooral mensen in de natuur floreren. Vrijwel alles in de natuur heeft in een of andere vorm een ​​positief effect op ons."


Aaangezien dit onderzoek in Engeland heeft plaatsgevonden, zal verder onderzoek moeten worden gedaan om te zien of blootstelling aan de natuur internationaal dezelfde impact heeft.

Engeland is een 'samenleving met een hoog inkomen, grotendeels verstedelijkt', stelt het rapport, en merkwaardig genoeg had blootstelling aan de natuur een consistent positief effect op deelnemers die zich als blanke Britten identificeerden, maar mensen van andere etnische groepen en culturen rapporteerden niet dezelfde niveaus. Dit zou volgens de studie te maken kunnen hebben met hoeveel deelnemers een persoonlijke band met het landschap voelen.


Contact met de natuur is meer dan alleen een complexe multi-sensorische ervaring, geeft het rapport aan. In verschillende mate spelen persoonlijke geschiedenissen en betekenissen, langdurige culturele praktijken en een gevoel van plaats een rol bij de gerealiseerde voordelen. Deze factoren kunnen mogelijk verklaren waarom niet hetzelfde patroon is gevonden voor de gezondheid van deelnemers die zich niet identificeren als blanke Britten.


White vertelt dat zijn team onlangs de gegevensverzameling voor een vergelijkbaar onderzoek in 18 landen heeft voltooid: 14 in Europa, plus de VS, Canada, Australië en Hong Kong. "De resultaten van dat onderzoek zouden spoedig moeten uitkomen, maar natuurlijk zijn het ook allemaal relatief ontwikkelde landen, dus de volgende grote vraag is hoe relevant dit alles is voor mensen in ontwikkelingslanden, vooral waar 'natuur' nog veel meer bedreigingen kan bevatten voor gezondheid en welzijn ", zegt hij. "Kortom, we zijn voorzichtig met het overgeneraliseren van deze Engeland-specifieke bevindingen internationaal in dit stadium."

Het onderzoek van de University of Exeter Medical School is, meldt The Guardian, gebaseerd op 's werelds grootste studie die gegevens verzamelt over het wekelijkse contact van deelnemers met de natuurlijke wereld. Als zodanig is het baanbrekend maar biedt het nog geen solide conclusies. Het rapport concludeert: "We zien onze bevindingen als een belangrijk startpunt voor discussies over het geven van eenvoudige, op feiten gebaseerde aanbevelingen over de hoeveelheid tijd die wordt doorgebracht in natuurlijke omgevingen, die kunnen leiden tot een zinvolle bevordering van gezondheid en welzijn."



Lees de Engelstalige rapportage van het wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Exeter hier:


Lees het Engelstalige artikel van CNN Travel hier:

https://edition.cnn.com/travel/article/nature-health-benefits/index.html NB: met mooie video van Okutama Forest Therapy center, waarin het principe shinrin-yoku wordt uitgelegd door professor Miyazaki. Aanrader om te bekijken!


Lees het Engelstalige artikel van de Guardian hier:

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page